naar de inhoud

Zuiderzeemuseum

Buitenmuseum

Het buitenmuseum is geopend tot en met zondag 29 oktober. Meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee vormen hier een compleet dorp. Ontmoet de bewoners van Urk, bezoek het kaaspakhuis en kijk mee bij de smid. Weet jij nog waarvoor een boerenleenbank diende? Kom het ontdekken! Hongerig geworden van de historie? Eet dan een heerlijk vers gerookt visje bij de visrokerij of geniet bij café Hindeloopen van iets lekkers met prachtig uitzicht over het IJsselmeer.

Feest

In 2023 bestaat het Zuiderzeemuseum 75 jaar en dus is het elke dag Feest! De straten en bruggen in het buitenmuseum zijn versierd en er zijn tal van feestelijke activiteiten! Vier drie grote, traditionele volksfeesten mee, die ook nu nog jaarlijks worden gevierd: Koningsdag op Marken, het bloemencorso van Vollenhove en de Lutjebroeker kermis. De Marker haven in het buitenmuseum is het middelpunt van de viering van Koningsdag. Net als op Marken hangen overal rood-wit-blauw-oranje vlaggetjes en staan er oranjepoorten. Doe mee met de Koningsspelen en ontdek van alles over de prachtige oranjedracht. In het vissersdorp vind je een huizenhoge praalwagen van het Vollenhoofse Bloemencorso. Leer hier alles over de bouw van deze uitzonderlijke wagens en laat je fantasie de vrije loop tijdens het bouwen van een miniatuurversie. Ontdek op het pleintje bij de kerk tenslotte hoe er kermis wordt gevierd in het West-Friese Lutjebroek! Gooi jij alle blikken om of neem je liever plaats op een echt kermispaard?

Dans en taart!

In museumrestaurant het Amsterdamse Huis kun je genieten van een overheerlijk verjaardagstaartje en in de museumwinkels zijn verschillende feestartikelen verkrijgbaar. Feesten doen we allemaal, nu en vroeger. In het ‘Feestverhalenpandje’ kom je meer te weten over allerlei soorten feesten en tradities. Lees de persoonlijke verhalen en ontdek de betekenis van feesten in ons leven. En een feest is pas echt compleet wanneer er gedanst wordt. Kom dansen in de versierde muziektent! Feest prikkelt al je zintuigen, vier jij mee?

Binnenmuseum

Het binnenmuseum is de schatkamer van de Zuiderzee; hier worden de verschillende collecties gepresenteerd met een hedendaagse insteek. Duik in een Zee vol verhalen en ervaar in deze interactieve tentoonstelling het leven aan de voormalige Zuiderzee! Ontdek vanaf 2 juni in de jubileumtentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum alles over het ontstaan, de bouw en het onderhoud van het buitenmuseum. Bewonder verder in de Schepenhal de grote verzameling historische boten. Bekijk de dagagenda om te zien wat er allemaal te beleven valt in het Zuiderzeemuseum. Openingstijden Het buitenmuseum is geopend tot en met 29 oktober 2023. Het binnenmuseum is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het museum gesloten.