naar de inhoud

Rondje West-Friesland

Een mooie fietstocht en onderweg plukken van al het eetbare wat de natuur ons biedt en daarna lekker vlierbloesem-pannenkoeken bakken. Dat kan tijdens het ‘Rondje Westfriesland’ vanaf NS station Enkhuizen.

De beste tijd om dit te doen is september tot november en mei en juni. Startpunt van de route is station Enkhuizen (knooppunt 30). Deze fietsroute (geheel verhard) volgt veelal het knooppuntroutenetwerk, met een paar uitzonderingen. Zie de routebeschrijving hieronder.

Routebeschrijving: Fietsen door het karakteristieke landschap van West-Friesland: door VOC steden, langs boomgaarden en over dijken.

Een fraaie fietsroute door het uiterste puntje van West-Friesland; waar het landschap gekenmerkt wordt door fruitboomgaarden, dorpszichten over de weilanden en natuurlijk zijn ligging aan het Marker- en IJsselmeer. Deze route strekt zich uit tussen de karakteristieke VOC steden Enkhuizen en Hoorn, waarbij u eerst door het kleinschalige landschap fietst en vervolgens geniet van het uitzicht vanaf de dijk.

Startpunt 30 >14 >13 >26 > door het Streekbos terug richting kp 13. Voordat u dit punt bereikt linksaf het Weelenpad volgen > aan het einde linksaf de Kadijkweg volgen > aan de overkant van de N302 rechtsaf slaan. Dit fietspad volgen tot u linksaf de Sluisweg inslaat > 48. Weg volgen tot u het spoor en het water oversteekt, daarna rechtsaf de Westerwijzend volgen. Wanneer de weg is overgegaan in de Binnenwijzend rechtsaf de Doctor Wijtemalaan inslaan naar kp 82 > 81 > 64 > 63 (alternatieve, langere route > 62 > 80 > 67) > 65> 67 > 9 > 10 > 47 > 28 > 27 > Eindpunt 30. 

Deze route is samengesteld door Landschap Noord-Holland.

Bijzonderheden: Het Streekbos In het Streekbos mag, met mate, geplukt worden van de vlieren (bessen en bloemschermen) en mogen walnoten geraapt worden. De vlierbloesem kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor het bakken van lekkere zoete pannenkoeken. Zie voor meer info over dit gebied: www.recreatieschapwestfriesland.nl