naar de inhoud

Natuurtuin

Een klein paradijs naast het bezoekerscentrum, midden in het Wilhelminaplantsoen. De natuurtuin is een stukje wilde tuin, waar planten en dieren een plekje vinden en waar je kunt genieten van de rust. Kom in de tuin en laat je inspireren. Beleef de jaargetijden en de schoonheid van de natuur. In de tuin zijn speelse elementen aangebracht zoals kronkelende paden, bruggen, heuveltjes en een loofgang van willigen.

De natuurtuin is een levend klaslokaal waarin de samenhang van de natuur centraal staat. Elk jaar worden hier veldwerk-lessen en excursies met schoolklassen gegeven. De natuurtuin is tijdens openingstijden vrij toegankelijk. Op verzoek worden excursies voor volwassenen gegeven. Neem contact op voor de mogelijkheden.

De planten, struiken en bomen die hier geplant zijn behoren tot de inheemse flora; stinzenplanten, eenjarige-, tweejarige- en vaste planten, struiken en bomen. De inheemse planten hebben een hoge natuurwaarde. Ze trekken veel insecten aan zoals bijen, vlinders en kevers. Deze komen in de tuin om van de nectar te snoepen. Veel insecten hebben een favoriete plant om hun eieren af te leggen, de uitgekomen rupsen beschikken direct over het juiste voedsel. Vogels komen weer op de insecten en rupsen af. In de strooisel-laag wemelt het van kleine bodemdiertjes. Op de houtsnippers en de boomstammen groeien paddenstoelen. De houtril, opgestapelde dakpannen en takken, biedt (spits)muizen, egels, vogels en insecten een schuilplaats en nestgelegenheid net als de vijver dit doet aan kikkers en salamanders. De ligging midden in het plantsoen verhoogt de natuurwaarde.