naar de inhoud

De Westfriese Omringdijkroute

Het is aan te raden er een meerdaagse fietstocht van te maken, zodat je onderweg alle tijd hebt om bezienswaardigheden te bezoeken. Op de route zijn veel museums te vinden, van een kaasmuseum tot een stoommachinemuseum. Een deel van de route leg je af langs het IJsselmeer en het Markermeer, en een ander deel kom je juist door verschillende steden en dorpen. De route is erg geliefd door mensen welke de hele regio willen zien, omdat je langs alle belangrijke plekken komt. De route brengt je door steden zoals Hoorn, Alkmaar, Schagen en Medemblik. Het is verstandig je vooraf in te lezen zodat je al kunt plannen waar je onderweg gaat pauzeren en wat je wilt bezichtigen. 

Routebeschrijving

De route begint in Enkhuizen, waarbij je als eerste richting het zuidwesten fietst naar Broekerhaven. Je fietst nu een groot stuk van de route langs het Markermeer, waarbij je eerst langs Oostergouw en daarna langs De Weed en Oosterleek fietst. Via Kraaienburg fiets je door Schellinkhout en Munnickaij naar Hoorn. De haven van Hoorn is een leuke plek om pauze te houden, als je een terrasje wilt pakken. Blijf langs het Markermeer fietsen en rij aan de westkant Hoorn uit om de weg te vervolgen naar Scharwoude. Je fietst nu naar Schardam, maar vlak voor het dorp ga je richting het westen, bij knooppunt 37. Je komt aan de overkant van het water langs Oudendijk waarna je naar Kathoek fietst. Bij Ursem steek je het water over en fiets je helemaal naar Alkmaar. Over de Oude Kanaaldijk fiets je naar het noorden, naar Koedijk. Nu fiets je ten noorden van Koedijk langs een prachtige plas, waarna je via Schoorldam richting Krabbendam rijdt. Bij Sint Maarten sla je rechtsaf, langs Valkkoog, naar Schagen. In Schagen fiets je door het centrum en verlaat je de stad in het oosten zodat je uitkomt in Nes. Via `t Wad fiets je door Poolland en Kreil en daarna langs Kolhorn. Voorbij Kolhorn sla je rechtsaf de Groetweg op. Via Aartswoud, Lambertschaag en Opperdoes fiets je naar Medemblik. Dit laatste stuk van de route fiets je langs het IJsselmeer. Vanaf Medemblik fiets je naar Onderdijk. Je fietst nu langs Bangert, door Kerbuurt naar Broekoord. Als laatste fiets je door Oosterdijk terug naar Enkhuizen. Ga je tijdens of na het afleggen van een fietsroute even lekker ergens een hapje eten of een drankje drinken? Vergeet dan niet om je fiets goed op slot te doen. Is je fiets toe aan een nieuw fietsslot? Controleer dan eerst of het slot dat je op het oog hebt voldoet aan eisen van verzekeraars. Dit kan je zien a.d.h.v. het ART keurmerk, zie hier.

De knooppunten

Tijdens deze route volg je de volgende knooppunten: 30, 12, 28, 47, 10, 09. 80 62, 59, 58, 36, 37, 38, 31, 30, 35, 01, 02, 52, 17, 51, 72 71, 16, 92, 95, 93, 44, 41, 32, 43, 25, 45, 36, 78, 77, 60, 59, 68, 02, 18, 71, 70, 62, 63, 90, 74, 57, 16, 15, 14, 30.

Bezienswaardigheden

Deze route brengt je door leuke dorpen en steden, met unieke bezienswaardigheden. Tussen Hoorn en Medemblik rijden stoomtreinen op een spoor van maar liefst 20 kilometer. De treinen rijden tussen de oorspronkelijke stations en zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. Een andere bezienswaardigheid is het Flessenscheepjes museum. Dit museum heeft meer dan duizend schepen in flessen, waarbij sommige al honderden jaren oud zijn. Een ander museum op de route is het Stedelijk Museum Alkmaar. Dit museum heeft een afwisselende collectie, zoals schilderijen, speelgoed en zilverwaar. Vlak buiten Medemblik vind je het Nederlands Stoommachinemuseum. Bij het museum zit een stoomgemaal van maar liefst 150 jaar oud, waarbij op verschillende dagen verschillende soorten machines aan staan. Voor mensen die totaal iets anders willen, is er in Alkmaar het Hollands Kaasmuseum. In dit museum leer je alles over de historie van kaas en over hoe vroeger kaas werd gemaakt. In Alkmaar is nog een museum te vinden, namelijk het Biermuseum. Je leert hier alles over het brouwen van bier, welke machines daarbij worden gebruikt en hoe het vroeger werd gebrouwen. Kortom, er liggen veel museums op de route waarbij er voor iedereen wel een museum naar wens is.