naar de inhoud

Expositie Kruisweg

vrijdag 19 juli 2024

De Kruisweg (Via crucis in het Latijn) is een onderdeel van de traditie van de opgang naar het Paasfeest. Pelgrims liepen dezelfde weg als Jezus, de Via Dolorosa (lijdensweg). Vanaf de 12de eeuw werd in steeds meer kerken deze kruisweg nagebootst in de vorm van beeldhouwwerken of schilderijen, waar men langs kon lopen. Traditiegetrouw gebeurt dit op Goede Vrijdag.

De kruisweg biedt de mogelijkheid om stil te staan bij wat Jezus heeft meegemaakt in de laatste uren van zijn leven op aarde, vanaf zijn veroordeling door Pontius Pilatus tot aan zijn sterven op de heuvel Golgotha. Sinds de vorige eeuw wordt aan de reeks wel een vijftiende statie toegevoegd: de Paasstatie, die gewijd is aan de opstanding. De illustratie boven deze tekst is een gedeelte van de Paasstatie van Tanja Minks.

De kunstenares

Tanja Minks heeft in 2010 een driejarige kunstopleiding afgerond. Zij vindt het een eer dat haar kruiswegstaties in de Zuiderkerk te zien zijn en vertelt over haarzelf: “Ik schilder met olieverf, geabstraheerd, expressieve voorstellingen en exposeer regelmatig. Mijn werk gaat over het onbepaalde, het ongrijpbare.”